Храненето оказва огромно влияние върху нашето физическо и психическо здраве.

 • Защо е важно да пазим чревната си флора

  Чревната флора са тези стотици милиарди бактерии, които живеят в червата ни. Те винаги са в нас, но толкова малко ги познаваме...

  Бактерии, които ни помагат

  Освен че са много, те са и различни - сред тях се наброяват повече от хиляда вида. Свикнали сме да смятаме, че бактериите са вредно нещо и при мисълта за тези милиарди, които са се настанили удобно в храносмилателната ни система, можем да почувстваме тръпки на ужас. А всъщност те са ни необходими и играят важна роля за самото ни оцеляване.

  За какво служи чревната флора?

  Първо - за смилане на храната. Някои елементи от нашата храна, например фибрите, не могат да бъдат усвоени без помощта на чревните бактерии, които ги консумират и така произвеждат нужни за нас вещества - витамини и други.

  Второ, много важно „дело“ на бактериите в червата е да ни предпазват от болестотворните микроорганизми, които не успяват да се изхранват и да си намират убежище, когато чревната флора е в добра форма. Чревните бактерии могат да променят киселинната среда на червата, за да елиминират някои вредни бактерии.

  Антибиотиците, предписани със същата цел, нарушават баланса на чревната флора и благоприятстват стомашните разстройства, при които от организма наред с „лошите“ си отиват и „добрите“ бактерии. Затова приемът на такива силни лекарства трябва да става много внимателно и само когато наистина не може без тях.

  Нужен е баланс

  За доброто функциониране на чревната флора са необходими пребиотици и пробиотици. Пребиотиците са молекули, които не могат да бъдат преработени от червата, и са храна за чревната флора. Намират се в плодовете и меда, но могат да се приемат и като хранителна добавка.

  Пробиотиците са бактерии, които се настаняват в червата, след като сме ги погълнали. Можем да си ги набавим най-вече с млечните продукти, но няма гаранция, че бактериите оцеляват след преминаването им през стомаха. Ако страдате често от стомашни проблеми, идват на помощ хранителните добавки на базата на пробиотици.

 • Лекарства от кухнята

  Дали ще ги включите в ежедневното меню, или ще ги използвате, когато някоя болежка се обади, някои продукти от кухнята могат да са ви от съществена полза за вашето здраве. Вижте как действат 11 „лекарства” от кухненския шкаф.

  Анасон - задължително дръжте в кухненския шкаф малко от ароматната подправка, защото чаят от нея може да се използва при проблеми с жлъчката. Има ефект и при кашлица заради отхрачващо действие. Освен това анасонът се използва и като лекарство при колики и стомашни болки.

  Боб – в умерени количества малките бобчета могат да бъдат полезни за вашето здраве. Доверете се на бабините рецепти, като използвате печено бобено семе, стрито на прах, с което да поръсвате кожни екземи. Действа като лекарство при възпаление на пикучния мехур и бъбреците и като профилактично средство срещу артрит и ревматизъм.

  Грах – често включван в диети с лечебни цели благодарение на количеството антиоксиданти, които съдържа. Като лекарство се използва при лечение на сърдечно-съдови проблеми.

  Джоджен – отлично средство за подобряване функциите на храносмилателната система. Действа като лекарство при газове, подут корем и запек. Препоръчва се и за прогонване на умората.

  Мащерка – лечебните сили на мащерката за известни още от миналото. Днес подправката работи като лекарство при бронхит и остра кашлица, лекува проблеми на дихателните пътища. Освен това чаят от мащерка има антибактериално и антивирусно действие.

  Мента – едно от най-използваните лекарство от кухненската аптечка. Няколко листа помагат при мускулни спазми, чувствителен стомах, главоболие и зъбобол. Пийте профилактично чай от мента, за да се предпазите от бактериални и вирусни инфекции.

  Соя – често пренебрегвана, соята е не само вкусна добавка към менюто ви, но и ефикасно лекарство срещу висок холестерол и атеросклероза. Използва се и за подобряване на плътността на костите.

  Сусамово масло – по-рядко срещан продукт в кухненския шкаф, но пък ако разполагате с него, може да го прилагате при лечение на анемия, запек, болки в ушите и като мехлем при изгаряния. Препоръчва се и при двойки с репродуктивни проблеми.

  Тиквени семки – полезните ядки са изпитано лекарство за предотвратяване на стомашно-чревни проблеми. Препоръчват се като полезна храна за мозъка, която стимулира неговите функции. Олиото от тиквени семки пък действа при проблеми с жлъчката и облекчава болките при цистит.

  Хрян – специфичните му вкус и аромат не допадат на всеки, но бъдете сигурни, че настъргания хрян има способността да наламява отоци, а компресите помагат при болки в ставите. Ако хапвате по-често хрян, ще предотвратите също появата на кариес.

  Черен пипер задължителна съставка за всяка кухня. Отлично лекарство при проблеми с чревния тракт, което има благоприятно действие върху функциите на храносмилателната система.

  Христина Спасова www.rozali.com

 • Очаквайте още теми

  Здраве и хранене.

 

Според най-новата книга A Short Guide To A Long Life на най-добрите онколози в света тези малки промени могат драстично да повишат продължителността на живота.

Ето няколко от съветите на д-р Дейвид Агуш:

Съблечете се и останете голи. Разгледайте тялото си добре в огледалото. По този начин ще забележите по-лесно проблемните места. През известен интервал от време преглеждайте цялото си тяло сантиметър по сантиметър, включително косата, ноктите и устната кухина.

Отървете се от обувките на висок ток. Възпаленията са свързани с някои от най-проблемните дегенеративни заболявания като сърдечно-съдови болести, Алцхаймер, автоимунни заболявания, диабет и по-бързо застаряване. Неудобните обувки причиняват ненужни възпаления на краката, които могат да повлияят на целия организъм. Няма по-лесен начин да се предпазите от подобни възпаления от това да имате удобни ежедневни обувки.

Кафето и различните видове чай отдавна са доказали полезното си действие. Макар че учените опитват да намерят връзка между консумацията на кофеин и редица болести като сърдечно-съдови заболявания, хипертония, остеопороза и рак, резултатите от изследванията показват друго.

Хранете се по едно и също време. Един от най-добрите начини за намаляване на стреса е поддържането на режим 365 дни в годината. Ако организмът бъде лишен от храната на обяд, освен чувство за глад, се появява и прилив на хормона на стреса кортизол. Този хормон казва на организма да задържа мазнини и да пести енергия. Така че ако организмът не приеме храна, когато очаква това, ще саботира усилията за намаляване на теглото.

Изправете се. Има дълбока връзка между заседяването и затлъстяването, диабета, сърдечно-съдовите заболявания и преждевременната смъртност. Не се прегърбвайте. Освен болки във врата и гърба може да получите главоболие, артрит, лоша циркулация на кръвта, мускулни болки, затруднено дишане, скованост на ставите, умора и неврологични проблеми.

Яжте замразени плодове и зеленчуци. Вече през цялата година можем да ядем най-различни плодове и зеленчуци. Когато пристигне в магазина, даденият плод или зеленчук не съдържа същото количество хранителни вещества, както когато е откъснат. Освен ако не купувате пресни сезонни плодове и зеленчуци, които са местно производство, изберете замразените.

Избягвайте витамините. Редица изследвания показват, че приемът на изкуствени витамини под формата на хранителни добавки има връзка с повишения риск от рак. Известно е и че под тази форма организмът извлича по-малко полезни вещества.

Раждайте деца. Ако имате деца, шансът за по-дълъг живот се увеличава. Отглеждането на деца кара хората да останат активни и да поддържат физическата си култура.

Пийте по чаша вино. Умереният прием на алкохол, по-специално червено вино, може да намали риска от сърдечни болести. За жените препоръчителното количество алкохол е не повече от една чаша, а при мъжете- най-много две чаши.

Усмихвайте се. Усмивката подобрява настроението. Когато се усмихваме, организмът ни произвежда вещества за намаляване на болката, хормоните на щастието ендорфин и серотонин, който облекчава стреса. /БГНЕС /

fashion days

fashion days

fashion days

For using special positions

Special positions are: sticky_left, sticky_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. For using this, please go to Module Manager and config your module to your desired position.

You can disable by:

 • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
 • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is using Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

E.g. Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'ico-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'
- Class of module is 'bg-white'