Има няколко основни неща, които трябва да се спазят при домашната подготовка на козунаци.

Първото условие е всички продукти (мляко, вода, мая) да бъдат предварително затоплени до температура около 23-25 градуса. Задължително е също брашното да бъде добро пресято. Друго важно условие е да внимавате да не се пресече маята. Ето защо в никакъв случай не бива да месите козунака със прекалено загрято мляко.

Плетене на козунак

За истински вкусния козунак са характерни т.нар. конци при разчупването на великденския сладкиш. Те се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата. От значение за образуването им е дългото замесване и месене на тестото. След омесване на брашнената смес, тя не бива да се бие силно. Козунакът се меси бавно и се оставя да втаса.

Друга важна част в замесването е дългото време, което тестото трябва да престои, за да увеличи двойно обема си. Майстор сладкарите препоръчват двойно втасване на тестото – веднъж, като е на топка и втори път, след като оплетете козунака в избраната от вас форма. Времето за втасване обикновено е между 5 и 6 часа. По-нетърпеливите могат да намалят наполовина тези часове.

Престоят на козунака преди печене трябва да става на стайна температура. Най-подходящо е температурата в помещението да не надвишава или понижава 23–25 градуса. В същото време внимавайте втасващият козунак да не хване коричка.

козунак със стафиди

Освен това не трябва да пестите мазнината, когато приготвяте сместа.

Сред апетитните добавки, които биха направили козунака неустоим, са бадеми, стафиди, лимонова кора и канела.

Температурата на печене също е от значение. Фурната не бива да е пусната на високи градуси. Първоначално фурната се загрява до 220 градуса.

Препоръките на майстори са след набъбване градусите да се намалят до 190 градуса. По желание можете да покриете козунака с готварско фолио.

 

Източник: http://gotvach.bg

Рафинираното растително масло се извлича от семената на различни растения. Мазнините от тях са полиненаситени, което означава, че те остават в течно състояние при стайна температура .

Има много различни видове търговски марки рафинирано олио, включително от: слънчоглед, рапица, соя, царевица, фъстъци, сусам или олио от шафранка.

Понятието за готвене "с растително масло" най-често се отнася за смес от различно олио, което обикновено се прави от палмов екстракт, царевица, соя или слънчогледови семки.

Рафинираното олио за готвене се произвежда чрез високо, интензивно механични и химични процеси, за да се извлече маслото от семената. Този процес отстранява естествените хранителни вещества от тях и създава крайния продукт, който лесно подлежи на окисление.

Много от рафинираните видове масла са и хидрогенирани, което означава, че е извършен процес, който ги прави с твърда консистенция при стайна температура, така че да могат да бъдат продадени като маргарин или мазнина за приготвянето на сладкиши и тестени изделия. Хидрогенирането допълнително преобразува мастните киселини в маслото, създавайки транс-мастни киселини, които са опасни за човешкото здраве.

Източник: http://www.zajenata.bg

Какво представлява хидрогенираното масло

Едно от най-доброто обяснение на този въпрос се намира в книгата на Сали Фалън „Традиции на хранене”. Тя е преизпълнена с полезна информация и вкусни и здравословни рецепти за цялото семейство.


В нея може да прочетем, че хидрогенираното масло е естествено масло, обикновено извлечено от зеленчуци като рапица, царевица или соя, което се нагрява и в него се впръскват водородни мехурчета, за да му се придаде твърда консистенция. Този процес го лишава от първоначалната му молекулна структура, което го прави вредно за организма.

Въпреки това, производителите на храни използват технологията по хидрогениране, тъй като тя удължава срока на годност на пакетираните продукти, добавя аромат и консистенция на маслото и това на много по-ниска цена. Най-често разпознаваемото хидрогенирано масло е маргаринът.

Какво е частично хидрогенирано масло

То е точно това, което подсказва името му, но хидрогенирането му е със съкратен процес, като по този начин полученият продукт е полутвърда мазнина, подобно на меко масло. Въпреки сложния, силно рафиниран процес, то все пак е по-евтино, отколкото от обикновеното масло или някои видове олио и също е благоприятен продукт за производителите на храни да увеличат печалбите си.

Какви са транс-мазнините

Транс-мастните киселини е другото название за частично хидрогенирани масла. Те са създадени в процеса на хидрогениране. Транс-мазнините се получават вследствие на разлагането на здравословната молекулярна структура.

Първият документиран процес по хидрогениране е извършен през 1903 г. от човек на име Уилям Норман. До 1914 г. „Проктър енд Гембъл” излиза с няколко продукта, които стимулират популярността на тази технология и тя започва все повече да се развива. Преобразуването на мазнини (транс-мастни киселини) е било открито, за да се увеличи срока на годност на някои храни, което рефлектирало и върху по-високата производителност, и увеличаването на продажбите на компаниите- производители.

Само година след въвеждането на процеса на хидрогениране, лекарите започнали да забелязват безброй появили се здравни проблеми без особена причина за появата им. Впоследствие се установява неоспорима връзка между заболяванията и потреблението на тези ходрогенирани масла.

Защо рафинираните масла и транс мазнините са нездравословни?

Мазнините са важни за осъществяването на всяка функция в организма. Въпреки това, тялото може да използва и обработва само някои масла в тяхната необработена форма, т.е. масло, маслиново масло/зехтин, кокосово масло и др. Процесът на хидрогениране променя молекулярната структура, което затруднява и пречи на метаболитните процеси в организма.

Транс-мастните киселини се смятат за основен фактор за получаването на сърдечно-съдови заболявания. Рафинираните, хидрогенирани масла не само съдържат такива мазнини, но витамините, минералите и хранителните вещества, са били "рафинирани", изведени навън (чрез опасни химикали), за да се увеличи срокът им на годност. Същият подход се спазва и при рафиниране на захар и на бяло брашно.

Опасностите от транс-мазнините са много

Опасностите от транс-мазнините са много, включително неспособността на организма да усвоява полезните мазнини. Транс-мастните киселини увреждат клетките и ги лишават от защитните им, присъщи функции, което позволява на алергени, канцерогени и други вредни вещества да им влияят по-силно.

До какви заболявания могат да доведат транс-мазнините

Транс-мазнините и частично или напълно хидрогенираното масло могат да доведат до: наддаване на тегло и затлъстяване, по-бавен метаболизъм, диабет, смущения на щитовидната жлеза, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, рак, повишаване на нивото на лошия холестерол, артрит.

И двата вида масла имат различни степени на обработване

И двата вида масла имат различни степени на обработване, но по-опасни са онези, които са и хидрогенирани, а не само рафинирани.

fashion days

fashion days

fashion days

For using special positions

Special positions are: sticky_left, sticky_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. For using this, please go to Module Manager and config your module to your desired position.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is using Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

E.g. Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'ico-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'
- Class of module is 'bg-white'