Небостъргач за игра на ТетрисВашингтон. Професорът по дизайн на електронни игри от Университета Дрексел Франк Лий и екипът му са разработили версия на Tetris, която се разпростира на две от страните на 29-етажен небостъргач в американския град Филаделфия, пише Ars Technica. Светлинната мрежа на всяка една от стените се състои от 460 програмируеми LED светлини. Този “екран” с резолюция само 20 на 23 пиксела, традиционно се използва за показване на статични образи и прости примигвания. Научният екип е разработил

Прочети още...
Защо знакът за долар е $?
© Thinkstock/Getty Images  

Защо знакът за долара е пресечено с черта латинско S - $ ? За останалите валути се използва буква от названието им, но в долара няма S. И навсякъде е с една пресечена черта, а някога беше с две черти.

П
ърво, и двата варианта все още могат да се срещнат, но този с едната черта е навсякъде по клавиатурите, защото е по-чист като знак. И така, лека-полека, този с една черта измества другия, та чак до там, че $ с две черти вече се нарича официално сифрау и го ползват основно тези дни за ескудо в Кабо Верде. Но това по никакъв начин все още не обяснява въпроса с доларите.

Припомняме, долар не е английска дума. Тя идва от испански, но не е и испанска. Води ни до сребърните мини в Йоахимис Тал - Долината на Йоахим в днешна Чехия, където от векове са се секли монети - сребърни. Монетите били различни, но народът свикнал да нарича сребърната пара талер, тоест нещо от долината. А на чешки - толар. Доста народи наричали така сребърните си монети, включително и испанците. Така испанският долар вече стигнал до Новия свят.

След създаването на САЩ те приели US доларът на базата на испански. И до днес едно от най-разпространените обяснения за знака е всъщност монограм U върху S като долните им овали съвпадат. Оттам все едно е S с две пресечени черти. Някои казват, че било заради Силвър Юнит, пак US върху торбичките с монети. Това не е лошо обяснение и ние бихме го приели, и спокойно можем да спрем до тук. Обаче как да си обясним, че такъв знак е използван и за испанските долари, преди да има US. Тогава се появява теорията за 8-цата. Испанските монети са били известни като осмаци, оттам изписването им било всъщност 8-ца.

До 1963 година това беше и официалното обяснение в Оксфордския речник за произхода на знака. И други варианти съществуваха - гръцки, римски, хералдически знаци, колоните на Херкулес. Но 8-цата държеше дълго време първенството по обяснение, докато не беше оборена и тя. Оказва се, обяснението е много по-елементарно отколкото доларът заслужава. Абревиатурата за испанско песо или испански долар, все едно и също е, е SP - S е по-високо, P е по-ниско. Изписан този знак скоро слял едното тумбаче на S с това на P и така се получил този особен знак, който знаем и до днес. Всъщност при повечето валути има интересна история за знака им. Например йената и китайската връзка там. Или скандала около турската лира. Или пък, защо еврото има две чертички? Но днес ни питахте за долара и ние отговорихме за долара.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..';document.getElementById('cloak2ffb6291fcde2e3ec0d4bbb0fb88efc1').innerHTML += ''+addy_text2ffb6291fcde2e3ec0d4bbb0fb88efc1+'<\/a>';

Драгомир Симеонов
dariknews.bg

 

Tags: долар  

fashion days

fashion days

fashion days

For using special positions

Special positions are: sticky_left, sticky_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. For using this, please go to Module Manager and config your module to your desired position.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is using Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

E.g. Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'ico-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'
- Class of module is 'bg-white'