Питали ли сте се колко хубави неща се случват на ден в България? И колко лоши? Ние се заехме със задачата да ви разказваме само за добрите и позитивните събития в страната ни. И ще продължаваме да го правим, защото във всеки един нов ден си заслужава да търсим и предаваме само хубавите неща от живота ни.

Днес ще ви разкажем за едно дело, доказващо, че добрината граници няма. Преди дни Археологическият музей в морската ни столица Варна беше изненадан с необичайна пратка. Колет, опакован и изпратен от анонимен дарител, добави към музея многовековна тракийска бойна брадва. Най-вероятно тя е от трети век преди Христа и е била открита от иманяри.Те действали извън закона и изнесли брадвата от страната, а тя попаднала на аукцион в САЩ. От там анонимният дарител я откупил и изпратил обратно в България.

Брадвата е доста ценна находка с дължина около двадесет и пет сантиметра и ширина 10 см. Тежи близо 3 кг и е била използвана за ловуване, за битки и при ритуали. Археолозите изследват произхода й, като твърдят, че най-вероятно е намерена край римския град Нове, близо до Свищов и датира още от времето на траките. Това е 25 вековна тракийска бойна брадва с двойно острие – лабрис.

В писмо на английски подателят кратко и ясно написал, че това е находка, принадлежаща на страната ни и нейното място е в България. Анонимният благодетел не е посочил името и адреса си в САЩ, но на пратката е останал номера на пощенската кутия в Мериленд. От музея потвърдиха, че ще изпратят благодарствено писмо до дарителя отвъд Антлантика.

Тази добра новина, доказва, че въпреки трудният и динамичен живот, в който живеем днес, не са изчезнали съвестните и честни хора и за техните дела трябва да бъде разказвано. И тази върната уникална находка от българските земи е поредно доказателство, че добротата все още я има.

Автор: Йорданка Даскалова

Източник: DobriNovini.com
Вижте още на: http://dobrinovini.com/

fashion days

fashion days

fashion days

For using special positions

Special positions are: sticky_left, sticky_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. For using this, please go to Module Manager and config your module to your desired position.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is using Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

E.g. Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'ico-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'
- Class of module is 'bg-white'